GRØD OG MOS - EN STATUS

DET RØDE Ø

Jeg ved at min lille søn, barsel og moderskabet fylder en hel del herinde på mit domæne, men jeg havde egentlig tænkt mig at ernæring og sundhed, og min viden indenfor dette, også skulle fylde lidt herinde…

Skriv gerne til mig hvis der er noget i godt kunne tænke jer, at jeg lavede et indlæg om.


Det første indlæg inden for sundhedsverdenen vil jeg gerne dedikere til økologi.

Dem der kender mig ved nemlig, at mit hjerte banker for det lille røde Ø.

Lad mig starte med at ridse op, hvad økologi i grove træk står for:

… Der er strengerer regler for benyttelse af tilsætningsstoffer. I produktionen af økologiske varer må der kun anvendes 49 forskellige tilsætningsstoffer, hvor imod der ved konventionelle (alminde, ikke-økologiske) varer må anvendes ca. 370 forskellige tilsætningsstoffer.

… Ved produktionen af økologiske varer må der ikke være anvendt sprøjtemidler, hvilket betyder, at der ikke findes nogle kemiske rester i det færdige produkt.

… Dyrene i en økologisk produktion skal have adgang til udendørsarealer fra 1. april til 1. november, og skal have minimum 6 timers dagslys og adgang til frisk græs.

Kort sagt står det røde mærke for færre tilsætningsstoffer og sprøjtemidler, samt bedre dyrevelfærd. What’s not to like…

28417652_10214920300416217_925119235_o

Om man køber økologisk eller konventionelt er et personligt valg. Hjemme hos os har vi valgt at gå den økologiske vej.

Jeg ved at økologiske varer prismæssigt er dyrere end konventionelle, men det er noget vi gerne vil prioritere i vores budget herhjemme. At vælge økologiske varer i supermarkedet giver mig god samvittighed, både overfor min krop, miljøet og overfor dyrene. Og den gode samvittighed vil jeg med glæde betale lidt ekstra for.

Min kærlighed for økologi startede efterhånden for mange år siden. Da jeg blev gravid fandt jeg det vigtigere end nogensinde før at spise økologisk, og det samme har gjort sig gældende her imens jeg ammer. Når jeg er ude spiser jeg dog hvad der bliver serveret, lige meget om det er økologisk eller ej. Jeg vil ikke føle mig hæmmet på nogen måde, fordi jeg ønsker at spise økologisk. For mig er helhedsbilledet vigtigst, og når omkring 80-90% af de fødevarer jeg indtager, stammer fra vores eget køleskab og dermed er økologiske, er det okay at de resterende procent ikke er økologiske.

Det skal dog nævnes, at vi ikke køber 100% økologisk herhjemme. De fødevarer vi dagligt spiser, såsom mælk, æg, grøntsager, frugt, rugbrød, syltetøj og ost, køber vi altid i den økologiske variant. Kødprodukter og kaffe køber vi dog ikke altid økologisk. Desuden køber vi fra tid til anden også take away ligesom alle andre, og udbudet af økologisk take away er desværre bare ekstremt lille, så på de dage bliver det konventionelt.

kfmb1998

Jeg er godt klar over, at ikke alle økonomisk set har mulighed for at købe økologisk, selvom ønsket måske er der. I de tilfælde vil jeg gerne opfordre til, at man udvælger 2-3 fødevarer som man vil prioritere at købe økologisk. Fx. mælk, æg og grønsager. I min optik behøver man ikke kører efter alt økologisk, ellers intet økologisk. Ved at købe bare enkelte fødevarer i den økologiske variant, udsætter man sin krop for færre tilsætningsstoffer og skåner miljøet for sprøjtemidler.

De fødevarer der ikke fås i den økologiske variant, køber vi så vidt muligt danskproduceret. På den måde ved vi, at fødevaren er produceret under dansk lovgivning, hvor reglerne for benyttelse af tilsætningsstoffer og sprøjtemidler er mere skærpede sammenlignet med andre lande. Desuden er danske fødevarer produceret med bedre dyrevelfærd end i andre lande, og ved at købe danske fødevarer undgår man desuden den lange transport fra fx. Italien til Danmark, hvilket sparer miljøet for en masse CO2.


Dette indlæg er på ingen måde ment som en løftet pegefinger om, at I alle skal spise økologisk. Det er jeres helt egen sag. Men lige meget om I har valgt at spise økologisk eller konventionelt, håber jeg at jeres valg er taget aktivt, og at I ikke finder jeres valg, og dermed jeres forbrug, ligegyldigt for hverken jer selv, dyrene i landbruget eller for miljøet.

Tak for at I læser med 

Imorgen tjekker jeg ind med en ny omgang Ti om mig. 

Må i alle sammen have en fantastisk fredag.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

GRØD OG MOS - EN STATUS