WEEKENDFACTS #16

9 MÅNEDER GAMMEL

En måned, plus én dag, er gået siden dette indlæg, hvilket vil sige, at Willum igår blev 9 måneder gammel. I nu 18 måneder har han påvirket, og på flere måder styret vores liv, 9 måneder i maven og 9 måneder uden for maven.

Hver gang jeg sætter mig ned for at skrive disse indlæg vedrørende Willums månedsdag (hvis man kan kalde dem det?), starter jeg med at læse sidste måneds indlæg. Inden jeg læser dem tager jeg ofte mig selv i at tænke noget ala “Der er jo ikke sket noget særligt siden sidste måneds indlæg..”, men hver eneste gang, kommer det bag på mig hvor meget der er sket med ham rent udviklingsmæssigt, og det kommer ligeledes bag på mig, hvordan noget som var i fokus for bare én måned siden, har viget pladsen for helt andre ting.

De her månedlige statusopdateringer har fået mig til at indse, at de små mennesker konstant er i udvikling. Det er imponerende. Tænk at vi alle har gennemgået selvsamme udvikling, fra at kunne absolut ingenting udover at trække vejret og spise, til at kunne gå, løbe, kommunikere, regne, stave, føle empati osv.

Hvis I er interesseret i at læse indlæggene fra da Willum blev 5, 6, 7 og 8 måneder gammel, kan I blot klikke på linkene.

___________________________________________________________________________________

Størrelse 

Vores lille mand vejer nu 8,5 kg, og måler 70 cm i længden. Sundhedsplejersken sagde at han var perfekt, så alt er godt.

I min egen “Barnets første bog” som mine forældre udfyldte dengang jeg var baby, kan jeg se at jeg selv vejede 8,5 kg da jeg var 7 måneder gammel, men jeg var også en ordentlig basse med kæmpe lår, store runde kinder og to-tre hager. Tror vi alle kan skrive under på, at børn bare er forskellige.

Bevægelse 

For én måned siden skrev jeg: “Han øver sig virkelig på at kravle, hele tiden, men har endnu ikke regnet den helt ud… Jeg giver det 2-3 uger, så tror jeg han kommer frem på alle fire..”, og ganske rigtigt, der gik 2 uger og 3 dage, og så kravlede han derud af. Ved ikke om man kan sige på alle fire, for det er kun det ene knæ der er i gulvet, mens det er hans buttede fod som er i gulvet på det andet ben, og så skubber han ellers sin lille krop frem vha. foden i gulvet. Det ser simpelthen så sødt og sjovt ud. Nu har han kravlet i lidt over 2 uger, og han bliver hurtigere og hurtigere for hver dag. Er der noget han virkelig gerne vil have fat i, går spurten for alvor ind.

Herhjemme har forældrene lige skulle vænne sig til at have en kravlende baby der pludselig er over det hele. Alt skal undersøges, tages ned og kommes i munden. Alle slags ledninger synes spændende, og det er som om at han har en scanner der registrerer alle ledninger i gulvhøjde, så hvis ikke vi vil have ødelagt vores telefon og mac-opladere, så må vi hele tiden fjerne dem fra kontakterne så snart vi ikke bruger dem.

Nu hvor han kan komme vidt omkring, kravler han ofte hen til nogle af vores større møbler såsom spisebordsstole og vores sofabord, hvorefter han griber fat hvor han kan, og prøver at trække sig op. Indtil videre uden at det lykkedes at komme helt op at stå, men der går ikke længe. Derfor har vi nu også fået børnesikringer på sofabordets skarpe hjørner, for at komme eventuelle grimme uheld i forkøbet.

Humør 

Efter han er begyndt at kravle, er hans humør toppet. Han er simpelthen så glad. Glad for selv at kunne komme rundt, glad for at kunne stille sin nysgerrighed og glad for at kunne følge med mig rundt i lejligheden.

Han er ikke nærig med sine smil og grin, og græder virkelig kun når han slår sig.

Han bliver irriteret 2-3 gange om dagen når han skal have tørret hænder og mund, og når vi prøver at putte ham, hvis ikke han selv lige føler at det er tid til det. Derudover bliver han irriteret hvis vi tager noget fra ham, som vi ikke vil have at han leger med, og når jeg gerne vil fjerne en bussemand i hans næse.

Mad 

På madfronten sker der en hel del, hvilket jo er klart når han skal gå fra kun at få modermælk, til kun at få rigtig mad. I løbet af den sidste måned er der sket tre store ændringer på madfronten, nemlig at han nu får tre store hovedmåltider, og to mindre mellemmåltider. Derudover får han ikke længere mos, men udelukkende hele og intakte fødevarer, selvfølgelig tilberedt og skåret ud i mundrette bider, men de får ingen tur med stavblenderen længere. Og så bliver han nu kun ammet tre gange om dagen.

Til morgenmad får han stadig havregrød, en pæn stor portion. Om formiddagen en smoothie, til frokost spiser han rugbrød med pålæg, hvor det varierer mellem humus, avokado, torskerogn, smøreost, leverpostej og æg. Sammen med rugbrødsmaden får han også noget frugt eller nogle kogte grønsager. Om eftermiddagen bliver han typisk tilbudt en halv banan og et lille stykke rugbrød, og om aftenen får han enten fiskefrikadeller eller kødboller af enten okse eller kylling, og dertil kogte grønsager – typisk de samme som indgår i min og Kristoffers egen aftenmad.

Vores søn er stadig rigtig glad for mad, og spiser det hele. Det eneste jeg indtil videre ikke har kunne få i ham er hindbær… Hindbær! Jeg er forstår intet. Til gengæld er han helt vild med blåbær, banan og avokado, som glider ned som var det nutella.

Søvn

Hold op hvor er der sket meget på søvnfronten den sidste måneds tid… Willum har de sidste tre uger sovet på eget værelse. De første 4-5 nætter havde han flere opvågninger i løbe af natten, men efter én uges tid blev antallet reduceret, og de sidste tre nætter har han sovet igennem, helt uden opvågninger. Natten til idag har han sovet 10 timer i streg på sit eget værelse, hvilket har velsignet hans mor med 7 timers sammenhængende søvn. Det føles godt.

Jeg tør næsten ikke tro på, at det fortsætter på denne måde, men jeg håber da i den grad at det alligevel er tilfældet. Indtil videre vil jeg ihvertfald nyde hver eneste nat der forløbet på denne måde, babyer og søvn er som bekendt aldrig noget man kan regne med.

Jeg har dog en formodning om, hvad den gode nattesøvn skyldes:

… At han har vænnet sig til at sove på eget værelse.

… At vi har sat en sengehimmel op over hans tremmeseng, hvilket skaber en tryg og mørk huleagtig stemning.

… At Willum sover færre timer i løbet af dagen. Han sover typisk en kort lur på 30-60 minutter når han har fået morgenmad, en længere lur på 1-2 timer efter sin frokost, og så igen en kort lur på 20-45 minutter ved 16-17-tiden. Måske det lyder af meget for andre, men i forhold til hvor meget Willum tidligere har sovet i løbet af dagen, så er det en del mindre. 

Udseende 

Når det kommer til hans udseende sker der jo ikke så voldsomt meget mere, ihvertfald ikke fra måned til måned. Jeg synes at den største udseendsmæssige ændring skete de første 6 måneder.

Hans brune øjne er stadig meget store og synes uendelige. Faktisk kommenterer de fleste på hans øjne, også fremmede mennesker vi møder på gaden. “Hold da op nogle store øjne” “Sikke nogle smukke øjne” “Ej.. De øjne”  er alle kommentarer der ikke sjældent bliver sendt i Willums retning, og det næste de kommenterer på er hans lange øjenvipper. Folk er virkelig søde.

Han har ikke fået mere hår på hovedet, men til gengæld er hans to små mælketænder i undermunden virkelig kommet frem nu. Det er så pokkers sødt, når han smiler bredt til én med sin gumme i overmunden, og de to små tænder i undermunden.

Helbred 

Jeg ved ikke om det skyldes held eller et stærkt immunforsvar, men Willum har stadig ikke været syg… Altså han har da haft lidt løbende næse én enkelt dag, men det er vitterligt alt, og det havde jeg aldrig turde håbe på, eftersom at jeg både slæber ham med til baby-salmesang og kravleklub, hvor alle børnene sutter på det samme legetøj, og kravler på det samme halvbeskidte gulv. Indtil videre tegner det godt. Rigtig godt.

Funny Facts 

Udover ledninger har han et eller andet for låger og døre – nok bare ting der kan vippe frem og tilbage. Han synes det er så fedt at skubbe vores døre herhjemme frem og tilbage, og ligeledes lågerne på alle vores indbyggede skabe vi har i vores lejlighed. Er han ude i køkkenet mens vi laver mad, er han der også med det samme så snart et af skabslågerne står åbent. Det er uden tvivl kun et spørgsmål om tid, førend hans små fingre kommer i klemme..

Hvad der altid kan få ham i godt humør er sangen “Fem små aber sad på en gren”, kender i den?

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

WEEKENDFACTS #16